Kako pravilno odabrati IT stručnjaka

Objavio

Kad se odlučite za izradu softvera po mjeri, ključno je da odaberete kvalitetnog IT partnera. Ovo se čini vrlo lako, no u praksi baš i nije jednostavno.

Prije nego održite sastanak s potencijalnim IT partnerom napravite sljedeće aktivnosti:

 • Analiza klijenta
  • Tržišno pozicioniranje
  • Financijsko stanje
 • Pregled referenci
 • Izrada upitnika
 • Cijena rada

Možda vam se gore navedena pitanja čine smiješna, ali su neprocjenjiva.

Analiza klijenta

Da biste znali s kime razgovarate, napravite domaću zadaću i analizirajte vašeg potencijalnog partnera, tako ćete već u prvoj fazi eliminirati veći dio potencijalnih partnera s kojima ne želite raditi. Bitno vam je da znate kako je tvrtka tržišno pozicionirana i kakvo je njegovo financijsko stanje.

Zašto su ove stavke bitne?

Kad znate s kime vaš potencijalni partner radi ili je radio, vam omogućava da steknete povjerenje i uvid u znanje koje posjeduju u odnosu na ono što vi trebate.

Također je bitna stavka da ne surađujete s nekim tko je u blokadi ili zadnjih godina u negativnom poslovanju. Želite raditi s nekim tko je u kontinuiranom rastu i pozitivnom poslovanju.

Pregled referenci

Kako biste znali koje sustave je potencijalni partner izradio, potrebno je više detalja od samog naziva tvrtke. Dovoljno je da vidite par projekata kako biste dobili dojam o ozbiljnosti i kvaliteti tvrtke. Ukoliko su reference taksativno navedene bez širih informacija, svakako ih zatražite kako biste na temelju njih donijeli odluku o ugovaranju sastanka.

Izrada upitnika

Najbolji način da se pripremite na sastanak s IT stručnjakom je da pripremite kratki upitnik u kojem ćete dobiti odgovore na pitanja koja niste pronašli na webu. U nastavku se nalaze neka pitanja koja su bitna kod donošenja odluke o potencijalnom izvođaču:

 • Koliko tvrtka ima zaposlenih i koje su im funkcije?
 • Koji je najveći projekt na kojem su radili?
 • Da li su ikad radili po principu agilnog programiranja?
 • Da li osiguravaju podršku za sustav?

Cijena rada

Zasigurno ćete ubrzo doći do pitanja: A, koliko je cijena usluge po satu? Naš savjet je da nikada ne sklapate posao sa izvođačem koji ima najnižu satnicu, jer on nije bez razloga najjeftiniji. Najčešće tvrtke koje imaju najniže cijene satnice nemaju potrebne vještine i znanja za kreiranje kvalitetnog sustava, a to ćete eliminirati gore navedenom analizom.

Ne savjetujemo ni da uzmete nekoga sa najvišom cijenom, ali sredina bi bila zadovoljavajuća.

Kao što mi volimo reći, neka se posao odradi na obostrano zadovoljstvo i zato nas kontaktirajte još danas, kako bismo zajedničkim snagama postigli zavidne poslovne rezultate.